Hoe je hond gezond houden

1. Een gezond gewicht voor je hond

Het is zeer belangrijk dat je hond op een gezond gewicht blijft. Dit verschilt van hondenras tot hondenras dus is het aangeraden om dit te bespreken met je dierenarts.

Liggende hond
Deze hond moet nog even nadenken over zijn gewicht.

2. Geef hem het juiste eten

Eten, we hebben het allemaal nodig. Dus honden ook, de juiste voeding is net zoals het gewicht belangrijk.
Honden hebben een andere spijsvertering dan mensen. Dus ze kunnen bepaalde dingen niet zo goed verteren dus geef ze geen mensenvoedsel. Dingen zoals onder andere: chocolade ,tomaten, knoflook, uien, champignons, enz. zijn giftig voor honden.
 

Hond en kat eten
Hond geniet van zijn eten terwijl het katje toekijkt

3. Ga regelmatig naar de dierenarts

Een regelmatige controle bij de dierenarts kan zeker geen kwaad. Want dan ben je er meestal er vroeg genoeg bij indien je hond ziektes of kwaaltjes heeft. Ook kan hij ze voorzien van de nodige vaccinaties.

dierenarts met röntgenfoto
Dierenarts bekijkt de röntgenfoto

4. Poets je hond zijn tanden iedere dag

Het lijkt misschien vreemd maar het heeft heel wat voordelen om je hond zijn tanden te poetsen. Zo zorgt het ervoor dat de hond een frissere adem heeft, iets wat we allemaal wel willen. Het is ook beter voor de gezondheid van je hond en helpt infecties te voorkomen.

lachende witte pup
Witte pup met een tandpastareclame smile.

5. Laat je hond genoeg bewegen

Beweging is key als het aan komt op gezondheid. Ook voor jouw viervoeter. Speel met ze, ga er mee wandelen, laat ze buiten lopen.
Beweeg je zelf niet zo graag? Laat je hond iets apporteren, hij loopt achter de bal aan en brengt hem naar je terug. Zo heeft je hond toch zijn nodige beweging.

Pup apporteert
Pup heeft plezier in het apporteren van de bal voor zijn baasje.

6. Controleer hun oren

Er kan van alles in de oren van je hond terecht komen en dus het is aangeraden om regelmatig hun oren te controleren. Indien er problemen zijn, neem dan contact op met een dierenarts. 

aandachtig luisterende hond
Even aandachtig luisteren met zijn grote oren.

7. Check regelmatig of er vlooien zijn

Vlooien kunnen zich als een plaag verspreiden en zijn zeer irritant voor je hond. Een aantal waarschuwing ’s signalen zijn:

  • uitslag op de huid van de hond
  • zwarte spikkeltjes
  • de hond heeft meer jeuk dan normaal
  • uiteraard, vlooien en vlooieneieren in de vacht

Als je hond vlooien heeft kan je hem wassen met anti-vlooien shampoo en daarna controleer je je hele huis of er nog ergens vlooien zijn. Er zijn ook speciale producten te verkrijgen om de vlooien uit je huis te verwijderen.

Natuurlijk kan het nooit kwaad om ook je dierenarts te contacteren.

jeukende hond
Tijd om deze jeukende hond eens op vlooien te controleren.

8. Borstel ze

Dit hangt er natuurlijk van af hoe lang de haren van je hond zijn. Maar de meeste honden vinden het niet plezierig om knopen in hun haren te hebben. Dit kun je vermijden door regelmatig te borstelen. Niet alleen voelt het beter aan voor de hond, maar het zorgt er ook voor dat hun vacht mooi blijft en glanst.

Voor de honden met kortere haren wordt aangeraden om ze 1 keer in de maand te borstelen. Voor de honden met langere haren is het dagelijks nodig om hen te kammen.
 

hond met borstel
Deze hond met lange haren komt zelf al vragen om hem te borstelen.

9. En als laatste, geef ze veel liefde

Honden zullen het meest genieten en mentaal het gezondste zijn als je ze veel aandacht en liefde schenkt. Want net zoals zij jouw beste vriend zijn, ben jij hun beste vriend.

Vrouw met hond
Vrouw en hond zijn samen gelukkig