10 manieren om je kat gelukkig te maken

1. Haal de buitenwereld naar binnen

Katten houden van buiten zitten en ook al is dat niet mogelijk in jouw situatie, je kunt nog steeds de buitenwereld naar binnen brengen door kattenkruid. Niet alleen brengt het een beetje groen in je huis maar katten houden ervan om aan dit plantje te knabbelen (en het is goed voor ze ook).

Katje tussen kattenkruid
Katje geniet van het kattenkruid dat haar omringd.

2. Geef ze genoeg eten en water

Dit is een van die zeer voor de hand liggende tips maar vergeet niet je kat voldoende water te geven en geef ze ook twee maal per dag eten. Het lijkt heel dom maar veel mensen denken dat katten wel zelf hun eten en drinken gaan zoeken. Toch moeten ze zich thuis goed voelen en op jouw kunnen vertrouwen voor hun water en eten.

Kat met haar eten
Deze kat is klaar om haar maaltijd te verorberen.

3. Zet hun kattenbak niet bij hun eten

Zet de kattenbak niet bij hun eten, ze hebben dat niet graag. Je zou het toch ook niet graag hebben als je op het toilet zou moeten eten. Het lijkt voor de hand liggend maar vaak willen mensen alles van hun huisdier mooi bij elkaar hebben staan.

Kitten in voerbakje
Kitten in een klein voerbakje dat als kattenbak dient.

4. Chip je kat

Dit is eerder een veiligheidsmaatregel. Chip je katten. Als ze eens verdwalen of je geraakt je pluizige vriend eens kwijt. Dan kunnen mensen die hem gevonden hebben, ze je terugbezorgen. Het is een kleine kost die jouw en je kat veel verdriet kunnen besparen als je ze verliest.

Kat bij dierenarts
Ga met je kat naar de dierenarts en laat ze chippen.

5. Geef hem een speelmaatje

Sommige katten houden wel eens van gezelschap. Zie je het niet zitten om een 2de kat in huis te halen? Neem je kat misschien eens mee naar vrienden waar ze ook een kat hebben en laat ze eens spelen met een andere kat.
Wil je geen kat maar wel een ander huisdier? Afhankelijk van je kat kan ze ook beste maatjes worden met een hond of ander dier. Later zullen we hier nog een ander artikel over schrijven.

Twee katten
Deze twee katten zijn beste maatjes, ze delen zelfs deze doos.

6. Katten houden van spelen

Er zijn zeer veel speeltjes waarmee jouw kat kan spelen. Katten houden ervan om actief bezig te zijn. Dus zorg dat ze iets hebben om mee te spelen. En speel zelf met ze, spelen met hun baasje is ook goed voor ze.

kat aaien
Kat geniet van geaaid te worden.

7. Maar, hou er ook wat variatie in

Je kunt je kat verassen door een deel van zijn speeltjes te verstoppen en dan wekelijks de speeltjes verwisselen. Niet alleen zal je kat ermee spelen alsof het zijn eerste keer is, het zorgt er ook voor dat de kat zich niet verveelt. 

Twee katten spelen
Deze 2 katten houden van hun speeltje.

8.  Geef je kat een aantal verstop plekken

Katten willen soms een plekje voor hun eigen, dus je kunt misschien een plaats zoals een kast waarin de kat comfortabel zit, gebruiken als zijn “verstop plek”. Ze houden ook van dozen, er zijn tal van leuke filmpjes te vinden met katten en dozen. Deze lopen niet altijd even positief af voor de kat maar zijn wel hilarisch.

Katje verstopt in deken
Dit katje zit mooi verstopt in haar dekentje.

9. Zorg voor een propere kamer

Katten zijn af en toe netheidsfreaks dus zorg ervoor dat het een beetje proper is in huis. Maar je moet voorzichtig zijn, ze kunnen ook al eens een rommeltje maken.

Kat ligt rustig
Deze kat ligt rustig te genieten van haar proper hoekje.

10. Zorg voor een krabpaal

Katten moeten krabben om hun klauwen te onderhouden probeer dus een krabpaal te voorzien.

Kat aan krabpaal
Kitten onderhoud haar nagels aan de krabpaal.